Părinții elevilor defavorizați din învățământul primar și gimnazial care au venituri reduse și se încadrează în condițiile prevăzute de ordonanța nr. 83/2023 trebuie să depună la secretariatul școlii o cerere pentru a primi cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, până în data de 3 octombrie. De precizat, toți cei care s-ar încadra în condițiile programului cu fonduri europene, „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, trebuie să facă o cerere indiferent dacă au deja cardul de anul trecut.

Până în data de 3 octombrie părinții pot depune la secretariatul școlii cerere pentru obținerea cardului de 500 de lei sau pentru a primi doar această sumă în cazul în care au deja cardul de anul trecut.

Cine poate primi cardurile educaționale?

  1. copiii dezavantajați din învățământul de stat primar înscriși în învățământul de stat primar care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară;
  2. copiii dezavantajați din învățământul de stat gimnazial înscriși în învățământul de stat gimnazial, care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Condițiile de eligibilitate pentru anul școlar 2024/2025, conform O.U.G. 83/13.10.2023:

În vederea completării cererilor se va avea în vedere componența familiei definita la art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 33/2001, aprobată prin Legea 126/2002, cu modificările și completările ulterioare, respective:  ”soțul, soția și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc și se gospodăresc împreună. Se asimilează termenului de familie și persoana singură cu copii aflați în întreținere, care locuiesc și se gospodăresc împreună”.

Se vor lua toate veniturile, inclusiv:
a) salariile obținute de membrii familiei
b) indemnizațiile de șomaj
c) creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizație cu caracter permanent
d) alocație de stat pentru copii
e) alocații de întreținere pentru copiii dați în plasament
f) burse pentru elevi și studenți
g) chirii
h) venituri agricole